Uneori, este dificil de definit termenul “coaching” din moment ce acesta este construit atat pe o filozofie relationala cat si pe o filozofie a actiunii. Procesul de coaching presupune acel dialog semistructurat a carui scop este de a invata cum sa stapanesti universul interior. Coaching-ul inseamna sa insotesti o persoana incorsetata in tipare de supunere sau de dependenta pana descopera in ea puterea autonomiei si responsabilitatii. Si mai mult, esenta coaching-ului consta in dezvaluirea subiectiva a fericirii si libertatii interioare.
Coaching-ul presupune explorarea prezentului sub toate aspectele lui (profesional, familial, hobby-uri si pasiuni) si proiectarea viitorului. Pentru o suprapunere cat mai fidela a viselor, dorintelor si aspiratiilor peste realitate, este necesar a-ti stabili obiective. Iar atingerea obiectivelor se realizeaza prin actiune. Coaching-ul este centrat pe linia timpului dinspre prezent catre viitor. O deviza a coaching-ului poate fi: traim in prezent, aici si acum. Trecutul nu mai exista iar viitorul inca nu a venit.
Coaching-ul reprezinta un proces intern in care clientul isi pune intrebari la 360°, intrebari legate de diferitele domenii din viata sa. Este o munca de deschidere a spiritului si de acceptare a diferentei. Inseamna sa inveti sa uiti ce ai invatat, sa te adaptezi schimbarilor exterioare tot mai rapide, sa-ti stapanesti temerile, angoasele, emotiile si conflictele interne.
Coaching-ul aduce un suflu proaspat fundamentelor invatarii
Sa inveti cu placere, sa indraznesti sa fii tu insuti, diferit in creativitatea ta, sa-ti clarifici propria identitate si misiune. Sa indraznesti sa traiesti aflat in incertitudine, la maximumul posibilitatilor, sa te deschizi la schimbari pentru a ramane la suprafata, in loc sa te afunzi in depresia vagului. Spiritul coaching-ului integrativ practicat atat individual cat si in echipa permit omului sa ramana om, sa-si construiasca o buna imagine de sine, sa co-creeze viitorul intr-o colectivitate inteligenta si deschisa la invatare.
Pentru a izbuti in aceasta lume “provocatoare” unde individul isi pierde reperele identitatii, acompaniamentul unui coach devine necesar. Coach-ul ajuta clientul sa faca un bilant al mijloacelor si resurselor sale interioare si exterioare, sa evalueze si asume posibilele riscuri, sa-si defineasca intentia, dorinta de a evolua, de a creste, de a reusi alaturi de altii si totodata prin altii.
«Ceea ce ti se asterne in fata si ceea ce se afla in urma ta nu inseamna nimic pe langa ceea ce se afla inlauntrul tau» Oamenii exploreaza toate posibilitatile exterioare pentru a atinge un grad inalt de performanta. Adesea, rezultatele nu sunt cele asteptate si incep sa caute raspunsuri in ei insisi.
Coach-ul NLP insoteste si ghideaza clientul catre starea emotionala dorita.
Pentru a da sens vietii, fiinta umana este preocupata de cautarea, adesea zbuciumata, a unor raspunsuri la intrebari fundamentale de natura existentiala: cine este? ce o face fericita? care sunt telurile ei? va reusi in ce si-a propus?
Coach-ul nu ofera raspunsuri, ci ajuta la descoperirea lor.
Asa cum fiecare persoana este unica si problemele cu care se confrunta sunt unice. Nu exista o reteta aplicata universal psihicului nostru. Numai creand o relatie autentica intre client si coach, eficienta interventiei devine evidenta.
Viata este o provocare continua, cu urcusuri si coborasuri
Coaching-ul integrativ nu presupune o viata fara probleme, ci a da alte semnificatii celor intamplate. Astfel se creaza o noua realitate psihologica.
Misiunea unui coach este de a oferi optiuni clientului si nu de a da sfaturi. Stii vorba: daca ii dai cuiva un peste il hranesti pentru o singura zi. Dar daca il inveti sa pescuiasca il hranesti pentru intreaga viata.
Coaching-ul este conceput pentru a ajuta oamenii sa gandeasca mai creativ si mai constructiv, sa aiba o mai mare profunzime a sentimentelor si sa dea dovada de mai multa flexibilitate in comportamentul lor.
Convingerea mea ca psiholog si specialist NLP este ca daca oamenii au optiuni, intotdeauna o vor alege pe cea mai buna.