Slabeste cu ajutorul Programarii Neuro-Lingvistice!

by cristi

Slabeste cu ajutorul Programarii Neuro-Lingvistice!

by cristi

by cristi

Slabeste cu NLPFoame emotionala vs foame fizica

In primul rand iti propun sa facem o diferentiere intre foamea psihologica, mancatul pe fond emotional si foamea fizica. Cred ca foamea emotionala este numarul unu al obezitatii in lume. De cele mai multe ori oamenii mananca mai mult decat o cere organismul atunci cand se simt plictisiti, singuri, deprimati, obositi, stresati, traumatizati. Iar ele nu au nicio legatura cu foamea fizica.

Asa se explica rezultatele unor cercetari recente care au aratat ca peste 90% dintre oamenii care incearca sa slabeasca tinand diete, cure de slabire, esueaza in acest demers. Si nu ca dietele ar fi ineficiente sau ca medicii nutritionisti sunt incompetenti, dimpotriva, insa, comportamentul nostru alimentar se afla sub controlul creierului. Astfel, devine necesar sa ne adresam lui. Dietele ajuta persoanele sa slabeasca, dar nu sa si mentina acea greutate.

Mancatul compulsiv mascheaza adesea o suferinta emotionala

Pana nu vom trata ce se afla in spatele consumului excesiv de alimente, acest comportament nu va disparea. Si sunt convins ca mancatul excesiv, oricat de multe daune ne-ar aduce, are la baza o intentie pozitiva. Adica, are rolul de a pastra un echilibru in interior, de a previne anumite conflicte si tensiuni interioare mult mai dramatice. Nu putem renunta la el decat dupa ce rezolvam celelalte probleme. Caci nu putem lasa goluri in subconstientul nostru.

Astfel, in cadrul psihoterapiei abordez depresia, stima de sine scazuta, starile de anxietate, eventualele traume din copilarie, si apoi comportamentul alimentar. Caci ce face mancatul? Secreta in organism hormonul fericirii, denumit serotonina. Astfel, rolul mancatului este de a induce stari de fericire, neatinse de celelalte segmente ale vietii.

Doresc sa completez ca sunt si persoane supraponderale cu o buna imagine de sine, impacate cu ele, fara nici un fel de trairi anxios-depresive.

Asta sunt eu – dintotdeauna gras

Am la consiliere numeroase persoane care imi spun ca de cand se stiu au fost grasute. Si cand erau copii, erau ceva mai grasuti decat ceilalti. Aceasta arata ca la nivelul identitatii lor apare scris cu litere mari ASTA SUNT EU. Prin urmare creierul trebuie sa fie consonant cu ceea ce sunt, cu ceea ce cred despre ei. Caci altfel, intreaga lor personalitate ar avea de suferit, ar lua nastere multe dezacorduri intrapsihice. Devine astfel necesar, ca in demersul terapeutic sa fie abordate aceste convingeri despre ceea ce cred ei despre sine, despre modul in care se percep.

Pot spune ca au mai incercat pana acum si nu au reusit sau ca nu se simt capabili sa slabeasca sau ca doar printr-o munca uriasa vor reusi si inca nu sunt pregatiti, etc. Acestea sunt exemple de convingeri limitative. Lucrul cu convingerile interne nu este un travaliu deloc usor. Caci convingerile sunt destul de slabe la logica. Rational ne spunem ca vrem sa slabim, sa aratam bine, insa emotiile parca devin surde la aceste spuse. Mai multe despre convingerile limitative gasesti aici …

Nu vointa este problema, ci lipsa unei motivatii puternice

Multi clienti vin la cabinet cu ideea ca nu au vointa. Eu nu cred ca vointa este reala problema, ci lipsa unei motivatii puternice. Numai constientizand care sunt adevaratele motive pentru care doresc sa slabeasca, vor reusi. Poate pentru a fi mai atragatori, pentru o sanatate buna, etc.

Legat de motivatie, este foarte important cum ne formulam obiectivele legate de slabit. Adesea aud expresii precum: nu mai vreau sa fiu gras; m-am saturat sa se uite lumea la mine; nu mai vreau sa mananc mult; nu mai vreau sa ma misc greu. Observati in exemplele anterioare folosirea excesiva a negatiei. Insa, creierul nu prelucreaza negatia. El spune, ok., am inteles cum anume nu vrei sa fii, dar spune-mi si cum anume vrei sa fii. Astfel se stabileste o directie clara asupra a ceea ce vrea, si nu a ceea ce nu vrea. E ca si cum te-ai duce la cumparaturi cu o lista de produce pe care nu vrei sa le cumperi. A devenit clasic in psihologia NLP exemplul: nu te gandi la un elefant cu ochii roz. Ce ochi are elefantul? … Noi nu putem nega decat ceea ce avem deja. Ne putem propune: vreau sa devin suplu si sanatos; vreau sa am incredere in mine; sa ma simt bine in propria persoana.

Tehnici psihologice pentru slabit

  1. In primul rand propun un program de gestionare a stresului. Caci el ne invaluie de peste tot: serviciu, financiar, familial.
  2. Strategii NLP – tehnici de ancorare, swish pattern, lucrul pe linia timpului, infrangerea convingerilor autolimitative, definirea clara a obiectivelor, etc.
  3. Hipnoza clinica mi-a dovedit ca este foarte eficienta in slabit. Caci acele convingeri care nu ne dau pace sunt deconectate in timpul hipnozei. Se deschide poarta inconstientului, iar barierele constientului sunt anulate. Sugestiile transmise in timpul transei sunt altfel prelucrate decat daca le-as spune in stare de veghe.

Spre final doresc sa intaresc preocuparea catre sursa, cauza mancatului excesiv. Imi aduc aminte de o persoana care a venit la cabinet pentru a slabi. In prima sedinta am stabilit impreuna obiectivele terapeutice, in urmatoarele doua sedinte am practicat cateva tehnici NLP si cognitiv-comportamentale, dar cu toate astea nu apareau nici macar mici semne ca a inceput sa slabeasca. Adresand intrebari deschise care explorau parti din trecutul clientei, am descoperit ca la varsta de 17 ani a fost abuzata sexual de un necunoscut. Am intrebat-o cam ce greutate avea inainte de acea groaznica suferinta. Si cum deja ai intuit, era supla si foarte atragatoare. Asadar, a apelat inconstient la mecanisme de aparare. Pentru a evita o alta trauma, a devenit supraponderala si neatragatoare. Gandea ca acum sunt sanse mult mai mici sa fie abuzata.

Am dat acest exemplu pentru a constientiza si mai mult complexitatea mintii umane si ca fiecare persoana trebuie abordata diferit. Caci fiecare dintre noi interpretam diferit ceea ce ni se intampla. Asadar e de preferat sa ne focalizam intreaga atentie si grija asupra persoanei din fata noastra, iar teoriile psihologice precum si propriile noastre convingeri sa le resemnificam de fiecare data.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top