Diferentele libidoului – o problema a cuplului

by admin

Diferentele libidoului – o problema a cuplului

by admin

by admin

Libidoul reprezinta acea energie psihica centrata pe cautarea implinirii sexuale, dorinta de satisfacere a instinctului sexual.

In societatea traditionala, barbatul reprezenta pilonul activ din interiorul cuplului, care controla si initia actul sexual, cu un libidou puternic care era satisfacut fara a lua in considerare nevoile partenerei. Femeia era jumatatea pasiva si supusa, cu un apetit sexual scazut sau chiar absent si dominata de instinctul de procreare.

Libidoul femeii poate fi la fel de viguros ca si al barbatului

Societatea moderna a provocat schimbari esentiale la nivelul valorilor si convingerilor din sfera sexualitatii umane. Femeia a reusit sa evadeze din “inchisorile invizibile” amprentate de factorii socio-culturali, morali si credintele religioase in care trebuia sa-si inhibe trebuintele sexuale, lasand sa-i fie descoperite laturi pana atunci necunoscute, bogate in fantezii, dorinte erotice si pasiuni. Sexul presupune pe langa stimularea fizica intensa, obtinerea orgasmului si o intrepatrundere intre parteneri. Pentru femei, dorinta sexuala arata asemeni unui izvor vesnic plin cu  picaturi de dragoste, iubire, atractie, implinire emotionala. Si toate acestea deoarece creierul este cel mai important organ senzorial pentru raspunsul sexual, este centrul care dirijeaza intreaga orchestra de trairi afectiv sexuale. Barbatii au nevoie de sex si de conectare emotionala dar nu neaparat sa fie impreuna. Pentru unii barbati sexul se poate desfasura cu sau fara dragoste, cu sau fara angajament, cu sau fara conexiunea de care au nevoie femeile.

Scaderea libidoului afecteaza o treime dintre femei

Pe masura ce cultura noastra a devenit mai receptiva la aspectele legate de sexualitate, s-a descoperit ca scaderea libidoului afecteaza aproape o treime dintre  femei. Un studiu efectuat in 1994 la Universitatea Chicago din Statele Unite a concluzionat ca 33% dintre femei si 16% dintre barbati au raportat dezinteres fata de activitatile sexuale. Ingrijorator este faptul ca aceste procente tind sa creasca de la an la an.

Majoritatea problemelor sexuale au la baza o componenta psihologica

Diminuarea libidoului se datoreaza unor multitudini de factori, de la cei de natura psiho-comportamentala la cei organici. Cu toate ca majoritatea problemelor sexuale au la baza o componenta psihologica, este indicat ca in etapa initiala sa se excluda posibilele cauze medicale. Cele mai frecvente pot fi tulburarile la nivel hormonal ce ar putea produce un declin al libidoului, bolile cardiovasculare, neuronale, infectiile ginecologice sau unele medicamente care interfera cu apetitul sexual.

Ca factori psihologici care duc la diminuarea libidoului sunt stresul, depresia si anxietatea, imaginea de sine scazuta, oboseala, experientele sexuale traumatice, tensiunile acumulate in relatia de cuplu cu deteriorarea comunicarii intre parteneri, plictiseala si monotonia.

Diferentele de libidou pot avea consecinte negative pe termen lung asupra cuplului

Tot mai frecvent intalnim cupluri care se adreseaza psihoterapeutului in care unul dintre parteneri supus la testul trecerii timpului constata ca puternica dorinta sexuala care il invaluia la inceputul relatiei tinde sa dispara intr-un mod inexplicabil. Odata cu aceste probleme, mintea lor devine acaparata de cercul vicios al intrebarilor retorice: “De ce mi se intampla asta? Cine este de vina?”  Toate aceste intrebari nu fac altceva decat sa arunce o perdea de fum asupra stabilitatii cuplului.

Un rol important le au reactiile si interpretarile pe care le atribuie atat cel care se confrunta cu diminuarea libidoului cat si partenerul acestuia. Apar situatii in care unul arunca intreaga vina asupra celuilalt. Daca barbatul si-a pierdut dorinta, femeia ii reproseaza ca a devenit indiferent, nu-si petrece suficient timp cu ea, are o amanta… In celalalt caz, barbatul devine iritabil, suspicios si neincrezator, plin de resentimente si istericale. Diferenta de libidou poate duce la nelinistea ca partenerul va cauta sa-si satisfaca trebuintele sexuale in alta parte, controland aceste temeri prin ingradirea libertatii celuilalt. Credem ca in spatele acestor comportamente se afla teama. Cu cat ii reprosezi mai multe cu atat iti este frica sa nu-l pierzi pe cel de langa tine.

Pot fi cazuri in care cel caruia i-a scazut dorinta sexuala sa fie incercat de sentimente de vinovatie, remuscari si regrete. Aceste sentimente duc la aparitia starilor depresive si anxioase, contribuind la distantarea psihologica a cuplului.

Exista dragoste dincolo de atractia sexuala

Desi rezonanta sexuala poate depasi multe bariere, exista una in care aproape ca se impotmoleste: timpul. Dupa o perioada buna de convietuire ajungem sa constientizam adevaratele valori care ne tin aproape de partener. Caci dragostea necesita incredere, intelegere, comunicare, respect si atasament.

Cu toate ca scaderea libidoului poate afecta calitatea vietii in cuplu, nu presupune in mod obligatoriu si disiparea iubirii. Sunt cupluri care si-au pierdut dorinta sexuala dar nutresc in continuare sentimente de dragoste si iubire profunde. Desi libidoul se intrepatrunde cu celelalte etape ale activitatii sexuale, apar situatii in care o persoana poate sa traiasca stari de excitatie puternice si orgasme multiple, dar nu si dorinta sexuala.

Solutii terapeutice

Cele mai eficiente metode sunt psihoterapia si terapia sexuala

Cauta sa identifici adevarata cauza

Adesea scaderea libidoului este consecinta unei probleme la nivel emotional. Daca te simti stresata, obosita sau anxioasa, poti incepe prin a-ti diversifica activitatile care te relaxeaza. Metodele specializate de relaxare precum antrenamentul autogen Schultz, relaxarea musculara progresiva Jacobson sau transele hipnotice s-au dovedit extrem de eficiente. Vei constata ca pe masura ce tensiunea din corp te paraseste, va reinvia si dorinta sexuala. Daca esti invaluita de stari de tristete si pesimism, o doza de gandire pozitiva prin inlocuirea gandurilor negative cu alternative optimiste si rationale iti va schimba tonusul interior.

Comunica-i partenerului ceea ce simti

Chiar daca este uneori dificil sa-i impartasesti trairile tale, sansele depasirii problemei cresc exponential daca va implicati impreuna. Deschizandu-ti inima, el nu va mai fi inclinat sa interpreteze intr-o forma mult denaturata semnalele inconstiente primite de la tine si astfel vei evita platonizarea relatiei.

Nu aluneca pe panta obiceiurilor neglijente

Daca nu ai permite unui strain sa te vada intr-un anume fel (imbracaminte, coafura), cauta sa ramai cat mai provocatoare si senzuala in fata partenerului.

Afrodisiacele pot contribui la cresterea libidoului

Calitatea vietii sexuale depinde in primul rand de psihic. Daca tu crezi in eficienta afrodisiacelor, puterea extraordinara a creierului tau isi va mobiliza resursele si-i vei simti efectele. Componenta placebo functioneaza adesea cel putin cu rolul de reducere a anxietatii si dezinhibitor asupra fanteziei. Insa atentie: afrodisiacele nu pot gasi raspunsuri la intrebarile care te preocupa.

Descatuseaza-ti fanteziile sexuale

Evadeaza in universul fantazarilor erotice prin crearea unor scene fierbinti de dragoste asa cum ai visat si pune-le in practica cu partenerul. Continutul emotional este cel ce duce la cresterea dorintei, la o stare de intensa satisfactie paradisiaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top