De la a incerca la a face. Formuleaza-ti eficient obiectivele!

by cristi

De la a incerca la a face. Formuleaza-ti eficient obiectivele!

by cristi

by cristi

Actioneaza cu NLP“There is no try there is only do!” Yoda – Star Wars

Multi dintre noi dorim sa fim oameni de actiune si incarcati cu doze mari de hotarare, sa facem anumite activitati cat mai repede. Iar cand rezultatul actiunilor noastre nu se suprapune peste asteptari si dorinte, vocea interioara spune: am sa incerc sa fac bine data viitoare.

Faptul ca iti doresti sa incerci si nu sa faci, poate avea legatura cu modul in care te administrezi in interior si cum te programezi pentru reusita. Si tot mai mult realizam ca daca nu ne putem convinge pe noi insine ca detinem resursele necesare indeplinirii unor obiective, va fi destul de dificil, daca nu imposibil, sa ii convingem si pe altii. Sunt sigur ca ai prieteni care iti spun ca vor incerca sa ajunga la o intalnire sau ca au incercat sa ajunga dar nu au reusit. Te poti gandi chiar acum pentru scurt timp la o astfel de situatie si analizeaza cat de convins esti de spusele lui.

O explicatie a celor simtite ar fi ca verbul a incerca presupune un oarecare esec. Caci poate reprezenta ceea ce gandim de fapt, dar nu suntem pregatiti sa recunoastem, nici macar fata de noi.

Si fiindca tot discutam despre actiune, iti propun un exercitiu inspirat dintr-un seminar tinut de Gemma Bailey, trainer NLP.

Astfel, permite ochilor tai sa se inchida pentru cateva minute, acorda-ti cateva momente de liniste si relaxare, si cand te simti pe deplin pregatit, imagineaza-ti cu ochii mintii o usa. Priveste-o atent, observa-i culoarea, cat de inalta este si atunci cand iti doresti, mergi sa o deschizi… Dupa ce ai facut acest lucru deschide si ochii.

Poate preferi acum sa iti acorzi cateva secunde pentru a te reobisnui cu cititul si sa iti focalizezi atentia si pe modul in care respiri.

Acum, inchide din nou ochii si imagineaza-ti o usa. Poate fi alta sau aceeasi usa de mai devreme. Priveste-i culoarea tocului, uita-te dupa alte detalii si cand esti pregatit incearca sa deschizi usa.

Deschide apoi ochii si respira adanc lasandu-ti ochii sa se obisnuiasca cu lumina din ambient.

Bineinteles, este posibil ca la unele persoane, acest exercitiu sa nu schimbe nimic, dar altele cu siguranta au observat diferenta dintre viteza si hotararea cu care au apasat pe clanta in prima parte si efectul de slow motion din ultima parte. Acum, pentru ca stii deja cum se desfasoara, poti sa faci acest exercitiu cu un prieten si sa il intrebi ce a observat diferit intre cele doua scenarii.

Mai poti observa ca atunci cand unii oameni folosesc indemnul incearca (ex: incearca sa faci statistica si vezi ce iese!) vocea lor este usor ezitanta, incongruenta. Alte persoane folosesc aceasta exprimare deoarece pot considera ca este mai putin directiva decat: fa statistica si vezi ce iese!

Bine, si ce sa facem pentru a nu ne limita la a incerca? Fiecare dintre noi are puterea necesara sa-si concretizeze sperantele si dorintele, acest lucru fiind posibil tot facand sau actionand.

Uite, daca stii pe cineva care iti spune propozitii ca cele de mai jos, prezinta-i forma ce ii va aduce mai multa certitudine, eliminand conjugarile verbului a incerca.

De maine am sa incerc sa ma las de fumat.

Azi am intarziat dar data viitoare am sa incerc sa ajung la timp.

Am sa incerc sa ma trezesc mai devreme pentru a nu intarzia la serviciu

Si ce se intampla atunci cand nu reusim chiar daca am spus ca facem si nu ca incercam? In unele obiective pe care ni le trasam, exista si posibilitatea ca rezultatele sa nu fie din prima cele dorite. Aici te indemn sa meditezi asupra unei axiome de baza in NLP: nu exista esec, ci numai feedback. Mai multe detalii

Pentru a te bucura de schimbare, propune-ti sa fii atent la exprimare, explica si celorlalti, si nu uita ca un obiectiv in care crezi cu tarie, este pe jumatate atins.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top