Pentru a te indrepta catre scopurile pe care vrei sa le atingi, scopuri atat din viata profesionala cat si din cea personala, ai nevoie sa-ti clarifici ceea ce vrei. Totodata sa-ti asumi efectele obtinerii obiectivului pe celelalte planuri ale vietii.
Astazi iti voi vorbi despre ecologie. Ecologia consta in relatia dintre organism si mediul inconjurator. Programarea Neuro Lingvistica pretuieste ecologia schimbarilor pe care le facem, cat si ecologia dintre interactiunile cu ceilalti.
Inainte sa dezvolt ecologia transformarii, fac o paranteza legata de ecologia din NLP ca sistem educational si terapeutic. Sunt unele persoane care considera NLP o forma de manipulare. Din 2004 de cand am facut prima data cunostinta cu NLP, consider cu toata fiinta mea ca presupune in primul rand empatie, ecologie si promoveaza forma de beneficii egale, de tip win-win. Contine instrumente puternic persuasive in comunicare. Si pot fi persoane care folosesc aceste instrumente doar pentru castigul lor. Neglijand si calcand peste nevoile si dorintele celorlalti. Insa acele persoane nu au nici o legatura cu NLP. Ei aleg asta si nu este responsabil NLP-ul pentru ceea ce fac ei. Adaug analogia cu un cutit de bucatarie prin care o persoana poate face arta gastronomica iar o alta persoana poate face acte groaznice, teribile. Inchei paranteza 🙂
Cand doresti sa faci o schimbare, iti propun sa evaluezi ce impact va avea asupra vietii tale si a persoanelor din cercul tau. Apreciaza ce consecinte vor aparea in viata ta, raspunzand la urmatoarele intrebari:
- Cum îţi va afecta aceasta viaţa? Familia? Afacerea sau serviciul? Prietenii?
- Sunt pastrate avantajele situatiei prezente?
- Care sunt dezavantajele care ar putea sa apara in urma atingerii scopului?
- Care este pretul platit pentru atingerea scopului?
- Daca imi voi atinge scopul, ce se va petrece in continuare? Care sunt efectele pe termen lung?
- Meta – Scopul – scopul mai inalt (daca imi voi atinge scopul, ce voi realiza prin aceasta sau la ce imi va folosi? Atingerea scopului ajuta cu adevarat la atingerea scopului mai inalt?)
Vin cu un exemplu. Am avut la cabinet o persoana care dorea o situatie financiara si mai buna. Pentru asta a ales sa munceasca mai multe ore pe zi. Activand in domeniul IT, pe langa cele opt ore de lucru mai continua si acasa 4-5 ore cu alte parteneriate. A facut asta timp de un an. A devenit mai liber financiar, insa au aparut unele provocari. Cei doi copii si sotia s-au plans tot mai mult ca nu-si petrece timpul cu ei. A venit la cabinet tocmai pentru clarificare. Caci sotia intentiona sa divorteze. Cand a reevaluat situatia, a constientizat ca obiectivul pe care si-l propusese cu un an in urma, nu a fost ecologic. Nu a luat in calcul ce dezavantaje vor fi pentru el si pentru familie. Desigur, a tine cont de ecologie, atat cea interna legata de alte stari interioare, cat si de cea externa, legata de relatiile cu cei dragi, nu inseamna sa nu facem ceea ce ne dorim cu adevarat. Ci mai degraba sa ne asumam ca ar putea aparea tensiuni si alte provocari. Cea mai inaltatoare stare poate fi cea in care gasesti un echilibru.
In urmatorul articol iti voi vorbi despre cum sa mentii castigurile secundare ale starii actuale.