Scriam in prima parte a articolului ca in etapa de haos creezi in continuu scenarii si cauti solutii, si in cele din urma apare ceva, ce iti ofera o alta abordare/perspectiva asupra elementului strain. Poate nu intelegi pe deplin motivele aparitiei evenimentului, dar brusc nu ti se mai pare asa straina acea schimbare si o integrezi spunandu-ti: Odata si odata tot trebuia sa se intample!
Pentru mica noastra zburatoare, a lucrat mult instinctul de supravietuire ce se activeaza adesea la necuvantatoare in astfel de conditii. A inceput sa dea din aripi si chiar daca miscarile sunt inca greoaie, ii permit totusi sa ajunga pe o creanga mult mai infrunzita de mai jos si ce nu se misca prea puternic atunci cand sulfa vantul.
– Practica si integrarea
Ai putea sa spui ca etapa cea mai grea a trecut dar asta nu inseamna ca a trecut totul. Te raportezi mare parte din timp la schimbarea aparuta si exersezi in dorinta de a depasi momentul. Din fericire asta te face indemanatic si in ritmul propriu, incepi sa conduci ce odata te speria asa tare. Realizezi ca noul factor aparut nu este deloc rau, ba din contra, e posibil sa fie ceea ce asteptai de mult timp dar nu stiai sub ce forma o sa apara. Multi dintre noi devenim chiar mai abili decat inainte si tocmai constientizarea acestui lucru ne faci sa ne indreptam spre integrarea completa.
Zburatoarea noastra mica, inca nu are puterea sa zboare spre crengile de mai sus, dar prin zborul inca fragil, ajunge intr-o zona a copacului protejata total de vant. Dupa trecerea furtunii si in perioada urmatoare, miscarile aripilor vor fi din ce in ce mai coordonate permitand micii vietati sa-si inalte zborul spre infinitul cerului, pasul initial fiind deja facut.
– New Status Quo
Elementul strain este undeva in trecut, schimbarea fiind deja internalizata, actiunile vis-a-vis de aceasta sunt facute aproape din reflex. Am putea spune ca suntem deja in etapa de competenta inconstienta, pentru a fi si mai aproape de NLP.
Alte lucruri apar in viata. Poate ca vei ajunge iar la acea etapa in care nimic nou nu se mai intampla. Din cand in cand este posibil sa iti aduci aminte de etapele descrise mai sus, dar doar pentru a zambi si a privi in urma. Pentru a vedea cat de multe probleme ti-ai pus si cel mai important, cum ai gasit in interior resursele de care aveai nevoie pentru a produce modificari in propria viata.
Ei bine, sa nu uitam totusi ca acest proces poate fi variabil in functie de scenele pe care se joaca filmul vietii noastre; daca spre exemplu in scena vietii de familie suntem in Late Status Quo, multumiti ca familia e sanatoasa si traim in deplina armonie, in cea a locului de munca este posibil sa fim in etapa dezvoltarii ideii transformatoare atunci cand dorim sa ne schimbam locul de munca.
Acest model nu este folosit doar in plan individual, ci si de companiile care vor sa eficientizeze activitatea angajatilor, pregatindu-i pentru eventualitatea aparitiei unei schimbari.
Si daca acum stii unde te afli si cat mai ai pana la gasirea unei solutii sau pana la integrarea completa a unei schimbari, nu uita ca viata este plina de surprize iar energia necesara depasirii oricarei situatii se gaseste in cea mai mare parte in noi. Tot ce ne ramane este sa o accesam corect si sa o folosim!
La cat mai multe schimbari in bine!