Fiecare persoana traverseaza momente in care isi doreste sa schimbe ceva la modul in care isi traieste viata. Daca cineva te-ar intreba acum, ce reprezinta schimbarea, ce i-ai raspunde? Si daca ai schimba ceva, ce si cum ar fi? Nu te gandi la asta prea mult, pentru ca in acest articol vei gasi optiuni de care ai putea avea nevoie pentru a intelege modificarile din viata ta.
Si daca te-ai intreba, de ce, ei bine, raspunsul este ca atunci cand realizezi ca un lucru va avea loc mai devreme sau mai tarziu, creste nivelul de constientizare, devenind responsabil de alegerile tale si avand o mai mare putere in a-ti crea viitorul.
In primul rand, schimbarea exista atat in interiorul tau cat si mediul in care traiesti. Daca ar fi sa te gandesti la o persoana apropiata care a trecut recent printr-o schimbare de orice fel, nu ti-ar fi deloc greu sa realizezi ca aceasta nu s-a produs instant. Si acordand mai multa atentie, ai putea chiar sa faci o comparatie intre cum era acea persoana inainte si cum este dupa evenimentul respectiv. Ia-ti putin timp si reflecta asupra acestui lucru!
Acum ca ai revenit, multe lucrari de referinta m-ar putea ajuta sa iti transmit mesajul acestui articol. Insa am luat in considerare un model dezvoltat dupa ani intregi de studii clinice de catre terapeutul american Virginia Satir.
Aceasta a introdus multe concepte transformationale printre care si rolul pe care il joaca dragostea in procesul terapeutic, diferenta intre ce isi propun oamenii sa spuna si ce spun de fapt si nu in ultimul rand modelul Satir pentru schimbare descris mai jos.
Virginia Satir a fost unul dintre minunatii terapeuti modelati de catre Bandler si Grinder la crearea NLP-ului.
Ca o provocare dupa citirea articolului, ai putea sa identifici unde te afli acum in caz ca treci printr-un proces de schimbare. Si da, schimbarea nu consta intr-un singur eveniment, ci intr-un proces etapizat dupa cum urmeaza:
– Late Satus Quo
Aceasta prima etapa descrisa de catre Virginia Satir s-ar putea sa iti fie cea mai comuna, pentru ca pentru multi dintre noi aceasta este etapa in care ne aflam acum. Nu se intampla prea multe cu noi in aceasta perioada, dar asta nu este neaparat o problema. Unii oameni se pot simti confortabil cu acest calm relativ de care au parte. Este posibil ca totusi dupa atat de mult calm sa fim putin plictisiti sau anxiosi fiindca putine sunt lucrurile care sa fie considerate deosebite in viata noastra. La urma urmei avem siguranta ca astazi a fost o zi obisnuita si probabil si cea de maine va fi la fel, si poimaine, si tot asa.
O interpretare personala a acestei etape din modelul Satir este cea a primului zbor al pasarilor si numai spunand asta parca vad acum mica vietate in siguranta cuibului in care a vazut prima data lumina zilei, asteptand marele evenimente sub ocrotirea atenta a mamei.
– Elementul strain (inedit)
Este acel factor care iti da lumea pe care tu o stii peste cap. Este ceea ce nu asteptai sa se intample si ce urmeaza de obicei la scurt timp dupa ce spui cuiva sau propriei persoane: Nimic nu ma mai poate surprinde! Tocmai pe asta se bazeaza aceasta etapa, iti infirma multe dintre ipotezele tale si este ciudat deoarece aceasta vine din exterior si nu tine cont de niciuna din asteptarile tale.
Intorcandu-ne la micul nostru pui, o furtuna puternica rupe mai multe crengi, acestea cazand peste cuibul micutei vietati. Degeaba s-a straduit mama sa protejeze puiul, acesta cazad peste marginea cuibului.
– Haosul (Chaos)
Acolo te regasesti imediat dupa ce elementul strain si-a facut simtita prezenta. Debusolat si chiar zapacit, nu reusesti sa-ti dai seama ce si de ce acest lucru ti s-a intamplat tie. Si de ce acum, cand totul intrase intr-o constanta si toate mergeau asa de bine. Variatiile in plan emotional sunt dintre cele mai intense, trecand foarte usor de la o stare la alta. Esti si putin nervos fiindca aceste stari ti se par nedrepte. Opui rezistenta, o reactie normala a oamenilor sub influenta schimbarii. Creezi tot timpul scenarii si cauti solutii, concluzionand ca unele dintre ele au aplicabilitate reala si altele nu. Si cu cat constientizezi asta cu atat esti mai confuz. Noptile devin mai scurte pentru ca tu te uiti mai mult la ceas decat sa dormi, si diminetile se pot transforma in clipe lungi de dormit cu capul pe masa.
Asa si puiul nostru, se tine cu gherutele lui mici, de tot ce reuseste sa prinda. Isi striga in continuu mama ce nu apare pentru ca, cu greu l-ar putea gasi prin acea furtuna. Aproape ca se simte pierdut tinand cont de pericolele pe care l-ar intampina daca ar cadea din copac. Dadea din aripi dar fiind inca mic, acestea nu il ajuta prea mult pentru ca nu poate coordona bataile acestora.