Visuri si obiective – plan comportamental

by cristi

Visuri si obiective – plan comportamental

by cristi

by cristi

vise si obiective-NLPLa fiecare sfârșit de an facem un mic bilanț al realizărilor de pe parcurs. Apoi, aproape automat, ne propunem noi rezoluții pentru anul ce urmează să înceapă. Le scriem pe o hârtie, agendă, într-un fișier pe laptop, sau nu le scriem deloc. Timpul trece, noi ne pierdem în cotidian și în multitudinea de activități zilnice și uităm atât de listă, cât și de noi înșine.

Vine un alt sfârșit de an, un nou bilanț și numărăm alte realizări. Dar întrebarea este: ce am făcut pentru ele sau ce vom face pentru a realiza ceea ce ne propunem pentru viitor? Lăsăm lucrurile să vină de la sine sau ne implicăm? În virtutea inerției, viața se desfășoară oricum ar fi. Avem tot felul de reușite, mai mult sau mai puțin influențate de propriile acțiuni. Nu ar fi frumos să rușim să facem și să obținem tot ce ne dorim? Dar cum? Prin implicare și conștientizare! Putem avea control asupra acțiunilor noastre și ne putem folosi  de toate resursele pe care le avem pentru a ajunge acolo unde ne-am propus.

În primul rând hai să renunțăm la termenul de rezoluții. Mie îmi sună a ceva impus, impersonal și sec. A ceva ce nu îndeamnă la acțiune. Îmi sună a “trebuie”. Aș opta mai curând pentru vise, obiective, obiceiuri.

Apoi să le enumerăm. Multe, puține, oricâte ar fi, important e să vină din interiorul nostru, să le dorim în viața noastră și mai ales să ne motiveze. Astfel vom căuta în noi și vom găsi instrumente de care știm că dispunem, iar uneori putem fi surprinși, descoperind puteri noi pe care nu știam că le avem. Și ce frumos și împlinitor e sentimentul acesta!

E indicat și prețios să stabilim termene realiste de realizare a ceea ce ne propunem, în așa fel încât să nu devenim prea aglomerați sau presați și să umbrim drumul parcurs, dar nici să nu ne relaxăm prea tare și să riscăm să depășim prea mult perioada stabilită inițial pentru a ne atinge obiectivele.

Partea cea mai încântătoare o găsesc în a descoperi în noi motivele pentru care ne dorim să acționăm în diferite direcții pentru a face lucrurile să se desfășoare prin implicare și conștientizare. Astfel ne dezvăluim de fapt nevoile și valorile care ne pun în mișcare resursele de care dispunem. Totodată e benefic să facem o prioritizare a visurilor și obiectivelor pe care dorim să le împlinim și a obiceiurilor pe care vrem să le schimbăm.

Să fim un pic prevăzători și să luăm în calcul și faptul că nu deținem controlul 100%. Ar putea interveni tot felul de obstacole care ne-ar putea creea neplăceri. Și atunci ce facem? Apelăm la planul de rezervă! Știm bine că nu există doar un plan A sau doar o soluție la o problemă. Întotdeauna avem opțiunea B sau C, care, deși poate încetini parcursul nostru, ne duce în cele din urmă la rezultatul dorit.

Și dacă tot vorbim de variante și opțiuni, ce-ar fi să analizăm două posibile scenarii? Unul ar fi acela în care obiectivul nu se îndeplinește în timpul alocat inițial, iar al doilea constă în happy end-ul dorit – împlinirea viselor sau realizarea obiectivelor. Ce fel de sentimente naște în noi fiecare din variante? Ne face să renunțăm, ne afectează încrederea în forțele proprii? Sau din contră, ne motivează să depunem mai mult efort, să ne implicăm, să fim mai determinați pentru a ajunge la rezultatul dorit? Evident că ar fi de preferat a doua variantă. Simplul fapt că privim lucrurile din toate perspectivele ne face mai puternici și mai dornici de a obține ceea ce ne-am propus.

După ce am analizat toate aceste aspecte, e timpul să pornim motoarele și să trecem la fapte. Și cum nu există nici un moment mai bun decât acum și nici un loc mai potrivit decât aici, a venit clipa în care facem primul pas pentru a ne apropia de visele și obiectivele noastre. Mâine facem al doilea pas, iar pe măsură ce crește numărul pașilor, cresc și șansele de a fi împliniți și fericiți că am ajuns unde ne-am propus.

Vizualizați momentul și fiți consecvenți. Fiecare zi contează și face diferența! Bucurați-vă de călătorie și savurați reușitele voastre! Ați muncit pentru ele și le meritați!

Numai gânduri bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top