Ce este NLP?

by admin

Ce este NLP?

by admin

by admin

Obiectivul principal al Programarii Neuro Lingvistice este, dincolo de reputatia deja castigata de a obtine schimbari interioare rapide si durabile prin aplicarea unor tehnici psihologice “miraculoase”, de a oferi oamenilor libertate interioara, sa se dezvolte si sa se realizeze pe deplin, in toate domeniile vietii si la toate nivelurile.

Daca in psihanaliza, demersul terapeutic este centrat pe trecut, cautand sa identifice cauza problemelor, NLP-ul terapeutic se focalizeaza asupra prezentului si viitorului, descoperind solutiile si resursele nebanuite din interiorul fiecaruia, care se afla intr-o stare latenta si asteapta sa iasa la suprafata.

Extras dintr-o prima sedinta de psihoterapie in care am abordat paradigma neuro-lingvistica: “Ati traversat pana acum momente dureroase care v-au facut sa va simtiti trista si deprimata. Va inteleg suferinta si de aceea va propun sa cautam impreuna cele mai potrivite modalitati prin care sa nu le mai retraiti. Caci tocmai aceasta, desigur fara voia dvs. si cu cele mai bune intentii, ati facut pana acum. (Toate aceste cuvinte rostite cu multa caldura, empatie si intelegere)

Ce spuneti daca incepem sa analizam impreuna cum anume altfel doriti sa ganditi despre ceea ce ati trait? Ce alte emotii si sentimente vreti sa simtiti? Cum altfel decat pana acum doriti sa va comportati?” Prin aceste  intrebari am stabilit o stare dorita, un obiectiv psihoterapeutic catre care sa ne indreptam, evitand ceea ce nu functioneaza prin cantonarea doar in perimetrul problemei. Din acest punct, schimbarea nu numai ca devine posibila, ci si inevitabila.

NLP intervine mai degraba asupra procesului prin care noi experimentam realitatea decat asupra continutului experientei noastre asupra realitatii. Prin urmare, cand un client imi spune ca este suparat si anxios, intrebarea „ce te face sa te simti in acest fel?” ar putea fi completata sau inlocuita de „cum anume faci sa fii trist si suparat?” In prima faza multi clienti raman cateva secunde blocati, insa raspunsul ulterior imi furnizeaza modul in care isi structureaza experienta subiectiva.

Axandu-se pe domenii variate, prima definitie data NLP-ului suna cam aşa ‘studiu al structurii experientei subiective’. Aceasta definitie a fost ulterior completata de o alta, din motiv ca nu a reusit sa evidentieze diferenta dintre eficient si mediocru. Solutia a fost ‘stiinta eficientei personale’. Au denumit-o stiinta datorita abordarii metodelor validate stiintific. Si aici ceva scartaia, deoarece cand vorbim despre stiinta facem referire numai la formule si cadre precise. Insa, personalitatea umana este unica, motiv pentru care s-a adǎugat termenul de arta. Arta si stiinta se afla într-o relatie de interdependenta, ele nu pot fi separate, fie arta fie stiinta.

NLP este arta si stiinta eficientei personale.

Domeniul programarii neuro-lingvistice poate fi sintetizat de definitiile date de cei doi fondatori:

  • Abilitatea de a stapani starile in care te gasesti prin controlarea propriului creier –  Richard Bandler
  • Studiul excelentei umane si modul in care aceasta poate fi reprodusaJohn Grinder

Cu referire la implicatiile NLP in psihologia clinica si psihoterapie, Irina Holdevici formuleaza o definitie de ansamblu: “tehnica psiho-terapeutica si autoformativa de modificare a comportamentului uman”

Programarea Neuro-Lingivstica nu se bazeaza pe o teorie centrala sau pe o serie de modele stabilite, ci este explicit eclectica, practicienii din domeniu fiind preocupati de cautarea continua de noi tehnici, care sa-si dovedeasca eficienta in optimizarea comportamentului uman. Ei pornesc de la premisa ca ceea ce nu functioneaza trebuie abandonat din start, fiind incurajate si puse in practica ideile noi, prin marea calitate a sistemului NLP – flexibilitatea. Fondatorii si majoritatea practicienilor sunt mai preocupati de rezultate si cum precizam mai devreme, de noi descoperiri decat de o fundamentare stiintifica minutioasa, de o cautare a „adevarului stiintific”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top