NLP este fizica nucleara a mintii. Fizica se ocupa cu studiul structurii realitatii, a naturii lumii. NLP face acelasi lucru in legatura cu mintea ta. Anthony Robbins
Programare neuro-lingvistica?… Ce mai e si asta? Suna interesant… Cam acestea au fost primele intrebari retorice prin care am luat contact cu acest domeniu fascinant. Da, fascinant… Am inceput formarea in NLP prin 2004. Eram cu totul entuziasmat. De ce? Din motiv ca descopeream ceva nou. Idei si concepte de care nu mai auzisem pana atunci. Cu toate ca absolvisem deja o facultate de psihologie si urmam cursurile unui master de renume. Era ceva care ma provoca in permanenta. Ceva care pus in aplicare nu intarzia sa-mi arate rezultatele. Pe masura ce aprofundam acest domeniu, ma regaseam tot mai mult. Si culmea, ii regaseam si pe ceilalti. Gata cu autoanaliza… Sa iti impartasesc si tie, dragul meu cititor, in ce consta si cu ce se ocupa programarea neuro-lingvistica.
Tehnicile NLP se bazeaza pe cunostinte si informatii din domenii variate, de la psihologie clinica si psihoterapie la lingvistica, informatica si cibernetica. In 1970, Richard Bandler, un psihoterapeut de renume si John Grinder cu o experienta solida in domeniul lingvisticii si profesor la Universitatea California, au initiat si dezvoltat în Santa Cruz o cercetare ce a fost mai tarziu denumita programare neuro-lingvistica.
Pornind de la analiza comportamentelor unor reputati psihologi si psihiatri, acesti doi fondatori au considerat ca excelenta umana poate fi inteleasa prin procesul modelarii. Asistand la sute de sedinte de psihoterapie si analizand cat mai amanuntit alte sute de inregistrari video, au reusit sa identifice si sa sistematizeze principalele “structuri neurolingvistice” ale procesului de comunicare si persuasiune interpersonala.
Ca modele pe care le-au avut cei doi fondatori ii mentionez pe Frederic Pearls (parintele Gestalt – Terapiei), Virginia Satir (terapeut de cuplu) si marele hipnoterapeut Milton Erickson. După studierea comportamentului in detaliu a lui Pearls, cei doi au preluat multe din subtilitatile de limbaj, obtinand rezultate similare in demersurile psihoterapeutice. Iar dupa analiza unor nenumarate ore de hipnotism au reusit sa descifreze secretele lui Erickson (pe care nici el nu le cunostea), si anume modul de a vorbi pacientilor, strategiile de variatie a tonului vocii, adaptatea la ritmul de respiratie al pacientilor etc.
In continuare iti prezint traseul urmat de programarea neuro-lingvistica de la origine si pana in zilele noastre (dupa Joseph O’Connor si John Seymour – Introducing NLP)
Termenul de “programare” este imprumutat din informatica (Richard Bandler era la baza informatician si ulterior doctor in psihologie) care aduce in atentie ideea ca ne conducem viata dupa anumite strategii asa cum un computer utilizeaza programe pentru a ajunge la rezultatele dorite. Procesele psihice, actiunile si experientele subiective nu se desfasoara haotic, la intamplare, ci pe baza unor anumite programe in urma experientelor de viata traite pana in acele momente. Aceste programe pot fi modificate prin actualizarea “software-ului mental” pe care-l detinem.
Termenul de “neuro” se refera la modul in care functioneaza creierul si sistemul nervos, la caile mentale ale celor cinci simturi: vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv si gustativ. Mintea si corpul reprezinta parti ale aceluiasi sistem, astfel incat “neurologia NLP” analizeaza atat procesele cognitive (gandirii) cat si corespondentul lor in plan somatic, fiziologia.
Termenul de “lingvistica” se refera la modalitatile multiple prin care comunicam cu ceilalti si cu noi insine. NLP analizeaza si perfectioneaza comunicarea prin valorificarea celor trei canale: verbal, paraverbal si nonverbal. Limbajul verbal este clarificat de Modelul Meta, unul dintre cele mai puternice instrumente NLP, prin distinctia dintre structura de suprafata si cea de profunzime a limbajului. Limbajele para- si nonverbale sunt permanent utilizate in construirea sincronizarii cu ceilalti, limbaje ce reflecta sistemele noastre de convingeri si valori.