Utilizez adesea atat in sedintele de psihoterapie si hipnoterapie, cat si in sesiunile de coaching scenarii metaforice. Ele reprezinta o forma permisiva si indirecta de sugestii, utile mai ales persoanelor ceva mai rezistente la schimbare. Si plecand de la spusele lui Milton Erickson ca nu exista clienti dificili ci numai terapeuti inflexibili, metafora este o unealta care se adreseaza inconstientului fara a-i dezvalui misterul, ci doar activand din darurile pe care le are deja.
Imi aduc aminte de o povestioara despre un client de-al lui Erickson care s-a intalnit pe strada cu un fost client al acestuia. Il intreaba daca mai vine pe la cabinet, iar acesta din urma raspunde: „nu mai vin pe acolo de o perioada lunga de timp. Doctorul Erickson nu facea altceva decat sa-mi spuna multe povesti”. La care actualul pacient in intreba: „dar, migrenele alea groaznice ale tale au trecut?” Si raspunse: „a, da, acum ma simt bine…”
Cand clientul se confrunta cu situatii problematice in care partea constienta nu gaseste solutii, simte ca s-a impotmolit si ca problema are dimensiuni colosale iar potentialul sau interior il percepe ca fiind limitat, utilizez, dupa ce-i induc o stare de transa, urmatorul scenariu metaforic.
Este Metafora Ghetarului creata de M. Hunter
Sunt multe metafore despre rezolvarea de probleme. Exista si una despre un ghetar.
Stii ce este un ghetar … o mare masa de gheata, din care a noua parte este deasupra apei, unde o poti vedea, iar restul de 8/9 sub apa, unde este ascunsa.
Hai sa definim “problema”, ca fiind un gheţar. Apoi, rezolvarea problemei, va consta in topirea ghetarului.
Este foarte greu sa topesti un ghetar. Este atat de urias si de rece, iar masa mare de gheata, cu toata raceala din interior, face oricum prea mult frig in exterior, ca sa poti topi prea mult.
Dar este foarte usor sa topesti un cub de gheata. Astfel, pentru a topi ghetarul si a rezolva problema, cauta in imaginatia ta si gaseste o modalitate de a lovi o aschie de gheata din ghetar, … cu un pantof poate, sau un baston gros, sau o piatra … poti gasi ceva.
Exista multe feluri in care se topeste un cub de gheata. De exemplu, il poti tine in mana ta, sau il poti pune la soare, sau il poti pune in apa curgatoare. Dar ce se intampla cand topesti cubul de gheata?
Ei bine, in primul rand nu mai ai gheata, ci ai apa. Apa este un obiect foarte diferit de gheata, cu tot felul de proprietati si utilitati diferite.
Priveste ghetarul. Acolo unde ai desprins cubul de gheata, suprafata este limpede si liniata cu dungi de culori superbe … verde si albastru … pe care nu le-ai fi putut vedea inainte, deoarece erau in interiorul ghetarului. Ghetarul are o forma usor diferita, si o dimensiune putin mai mica. O bucatica mica de ghetar, care era anterior sub apa, este acum deasupra suprafetei apei, unde poate fi vazuta.
Si astfel, cum continui sa desprinzi bucati mici de gheata si sa le topesti, cu timpul, situatia va fi diferita: ai adunat o cantitate minunata de apa folositoare, iar ghetarul, la inceput atat de mare si de infricosator … are cu totul alta dimensiune si forma, e stralucitor si frumos, cu culori minunate, ceva ce poate fi admirat si apreciat.