Inconstientul si hipnoza

by admin

Inconstientul si hipnoza

by admin

by admin

Milton Erickson – parintele hipnoterapiei moderne – nu considera inconstientul ca fiind un depozit de conflicte si tendinte inacceptabile refulate, asa cum il considera psihanaliza. Inconstientul contine informatii si modalitati de rezolvare a unor probleme mult mai ample si mai interesante decat cele care sunt la indemana mecanismelor constiente. Cand integrez hipnoza in psihoterapie spun clientilor ca mintea are doua parti –  una constienta si una inconstienta.

Cercetarile psihologice au aratat ca mintea constienta nu poate procesa in acelasi timp decat 7 plus sau minus 2 elemente (Miller). Deci putem fi constienti in acelasi timp intre 5 si 9 unitati informationale. Inconstientul detine restul. E ca aisbergul, in care suprafata mica de deasupra apei o reprezinta constientul, iar masa uriasa de gheata din dedesubtul apei este inconstientul.

Profesorul Dafinoiu imi spunea adesea metafora calului si a calaretului. Calaretul este constientul, care desigur ca ghideaza calul (inconstientul). Insa ar fi culmea ca acel calaret sa avertizeze calul de fiecare data cand trece pe langa o groapa.

Din aceasta perspectiva, cauza multor limite interioare sau tulburari de natura psihologica poate fi interventia controlului constient voluntar asupra controlului inconstient involuntar. Exemple la indemana sunt anxietatea si atacurile de panica (cele mai frecvente la ora actuala alaturi de depresie), balbismul sau tulburările sexuale (impotenta psihogena, ejacularea precoce sau tardiva).

Anxietatea spre exemplu, reprezintă o constientizare excesiva a elementelor fiziologice inconstiente. Din aceasta cauza, fiindu-mi frica sa nu mă balbai, sa nu tremur, sa nu fac un atac de panica, sa nu pierd controlul, chiar asta se intampla… Vorbim de profetiile sau predictiile ce se autoimplinesc (Rosenthal)

Atunci cand vrem sa controlam constient ceea ce este de fapt inconstient se pot produce probleme interne ca in cele doua povestioare terapeutice de mai jos:

  • Un batran, cu o barba lunga, simbol al intelepciunii a fost intrebat de un tanar cum anume isi aseaza barba cand doarme. Batranul a raspuns ca nu a dat vreodata importanta acestui lucru insa maine ii va spune. Venind ora culcarii, batranul a inceput sa constate cum anume isi aseaza  barba. A ridicat-o deasupra paturii insa simtea ca nu asta-i pozitia, apoi a bagat-o dedesubt si la fel. A pus-o pe o parte si pe alta, si de fiecare data aceeasi problema. A doua zi i-a spus tanarului ca de cand l-a intrebat cum anume isi aseaza barba inainte sa doarma, nu a mai putut inchide un ochi. Astfel, ce-i inconstient e de preferat sa ramana inconstient. Caci, de fiecare data cand apar tensiuni si conflicte intre constient si inconstient, cel din urma castiga.
  • O insecta privind zecile de picioare ale miriapodului, era curioasa cu care dintre ele face primul pas. Intrebandu-l, miriapodul a spus ca nu a dat niciodata importanta acestui lucru. Si pe masura ce cauta sa constientizeze cu care picior face primul pas, nici ca mai reusea sa mearga. Mintea lui constienta nu stia care era acel picior.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top