Iubirea in cuplu se confrunta cu numeroase provocari si obstacole. In fata acestora, multi parteneri prefera sa-si caute fericirea in alta parte. Adesea, relatiile cu alte persoane decat partenerul se dovedesc a fi la fel de limitate si trecatoare. Viata nu este un continuu inceput de relatie iar disolutia cuplului poate fi prevenita prin depasirea greutatilor si nicidecum evitarea lor.
Ambii parteneri sunt responsabili de tot ce se intampla in cuplu
Relatia maritala poate fi amenintata de obisnuinta si monotonie. Totodata se nasc in noi atractii catre noutate si diversitate cu rolul de a revitaliza chimia sexuala. Simtim nevoia de a evada din stereotipurile vietii cotidiene. Cand aceste nevoi nu sunt satisfacute in interiorul cuplului, se acumuleaza tensiuni si frustrari. Aceste pulsiuni sexuale reprimate, refulate, cauta modalitati de eliberare. Uneori supapa prin care se descarca o constituie relatia cu o alta persoana. Sa avem in vedere ca femeia, ca si barbatul, are o plaja variata de nevoi fundamentale care aspira a fi satisfacute in cuplu: nevoia de apreciere, valorizare, respect, unicitate, independenta, stimulare, sustinere. Extragem de aici ca partenerul de cuplu nu este deloc strain de ceea ce se intampla chiar daca nu are capacitatea de a recunoaste constient si asumat propria contributie la situatia creata. Este astfel indicatorul unei relatii aflate in suferinta.
Teama determina lupta pentru dominare in cuplu
Sunt femei care considera ca practicarea celor mai ascunse dorinte si fantezii sexuale cu partenerul stabil, le-ar compromite si injosi feminitatea. Isi inhiba trairile intense din timpul orgasmului, nu accepta un limbaj plin de conotatii sexuale sau refuza categoric diverse forme de satisfacere. Ele simt sexualitatea ca pe o prabusire, ca pe o infrangere si refuza tocmai partenerului iubit ceea ce ofera cu bucurie unui strain. In interiorul femeii respective se produce o bipolaritate: o latura cuminte, serioasa, cu o iubire „inalta” si alta obraznica, rebela, dezinhibata sexual. Considerand incompatibila relatia serioasa cu acea parte dezinvolta, devine anesteziata in timpul sexului cu sotul directionandu-si intreaga energie sexuala catre alte persoane. Acest scenariu se explica prin prisma temerilor de cum ar putea sa o perceapa partenerul, ce ar putea sa creada despre ea. Ori, cu un strain, aceasta teama a judecatilor de valoare dispare. Constientizand ca iubirea presupune armonizarea cu celalalt si dezvelindu-te treptat de masca sub care te ascunzi la inceputul relatiei, temerile de respingere si de a fi aspru judecata de partener vor fi eliberate.
Femeia care schimba frecvent partenerii inainte de casatorie, se desprinde greu de acest comportament
Chiar daca s-a casatorit din iubire sau a fost impinsa de normele sociale, abandonarea vechilor deprinderi presupune in general rezolvarea frustrarilor ce erau compensate prin schimbul de parteneri. O importanta covarsitoare il constituie primul act sexual precum si primul partener.
Prima experienta sexuala va marca femeia pentru toata viata.
In urma primei experiente, femeia isi dezvolta un set de convingeri cu privire la sex, cuplu si viitorul partener. Daca experienta a fost reusita, va cauta la urmatorii parteneri imaginea ideala a primului. Daca a provocat dezamagiri, ii va „pedepsi” inconstient pe ceilalti. In acest ultim caz, ea va incerca din rasputeri sa evite un nou esec prin schimbarea permanenta a partenerilor, dar fara a se implica emotional. Suferinta ei vrea sa o vada pe chipul altor persoane.
Educatia sexuala isi lasa amprenta asupra personalitatii femeii
Dezvoltarea sexuala este insotita de educatia primita de la parinti si scoala. Daca a primit o educatie restrictiva precum ca sexul este ceva „rau” care provoaca multa durere sau ceva „rusinos”, persoana va prelua acest tip de sexualitate. Treptat o cuprind sentimente de rusine si vinovatie. Ea se va desprinde de incarcatura afectiva doar cand va avea o viata sexuala bazata pe propriile valori si principii, extragand factorii educationali care o ajuta sa creasca sexual, sa devina autonoma.
Persoanele importante din viata femeii joaca un rol de model
In copilarie nu este suficient dezvoltat sentimentul propriei identitati, asa ca ne prefacem ca suntem altcineva si ne insusim un model, cel mai adesea parental, pe care-l absoarbem pana la cea mai mica particula. Daca am trait intr-un climat in care parintii erau separati printr-un zid invizibil cu privire la atractia sexuala, integram, intiparim un lant intreg de convingeri limitative asupra sexului. Ajunsi adulti, exista tendinta de a ne implica inconstient in relatii care prilejuiesc repetarea experientei vazute la parinti.
Se intampla ca persoana pe care am modelat-o sa fi fost un munte de gheata cand trebuia sa faca sex cu partenerul, insa caldura interioara o topea devenind dezinvolta cu persoanele necunoscute. In acest caz sunt sanse reale sa urmam aceleasi cai de satisfacere a pulsiunilor sexuale. Aceste complexe parentale nu acuza sub nici o forma parintii si nu spun nimic obiectiv despre ei.
Solutii
Pentru a avea o relatie de durata, normala din punct de vedere sexual:
– Renunta la imaginea de oglinda a parintilor
Viata iti ofera alte experiente decit cele traite de ei, prin urmare si alte semnificatii.
– Construieste propriul model de cuplu
Cum fiecare partener intra in cuplu cu un model internalizat de la familia de origine, cauta sa identifici elementele pozitive ale acestor modele, incat recladite sa duca la crearea unui nou model. Cel al cuplului vostru. Aceasta presupune interese si aspiratii comune, toleranta reciproca si o compatibilitate in plan sexual.
– Constientizeaza propria identitate
Raspunde-ti la intrebarile “cine sunt eu?”, “care este rolul meu in acest cuplu?”. Te vei cunoaste mai bine.
– Discuta sincer despre problemele cuplului
Identifica dificultatile aparute si cauta solutii. Aminteste-ti ca nu exista probleme fara solutii si nici intrebari fara raspunsuri.
– Fii libera cu tine insati
Inainte sa lupti pentru a fi independenta de partener, invata sa fii libera cu tine insati. Partenerul nu va mai cauta sa-ti ingradeasca libertatea.