Cu totii am auzit si chiar ne gandim uneori la stima de sine ca fiind o emotie pozitiva si ca ar fi bine sa o avem. Inca din primele randuri iti marturisesc ca stima de sine chiar este ceva important si ca a avea o stima de sine ridicata poate fi cel mai important obiectiv al vietii noastre.
De asemenea am auzit de incredere in sine precum si respect de sine. Se intampla ca uneori sa facem confuzii intre acesti “termeni” crezand poate ca sunt sinonimi sau ca unul il poate inlocui pe celalalt. Increderea si respectul de sine sunt doua lucruri diferite, impreuna insumand componentele Stimei de Sine. Propun pentru inceput sa vedem ce inseamna fiecare si de ce sunt atat de importante.
Increderea in sine este data de capacitatea noastra de a face anumite lucruri si are un rol important in stabilirea identitatii.
Respectul de sine si nivelul cat mai ridicat al acestuia este caracteristic persoanelor cu atitudine pozitiva si se spune despre el ca este fructul disciplinei si autocontrolului. Persoanele cu respect de sine privesc viata cu realism si reusesc sa gestioneze eficient conflictele si presiunile negative. Respectul de sine deficitar duce la anxietate, frustrare si complexe de inferioritate. Poate lasa urme adanci in sufletele noastre.
Uneori cautam sa compensam un respect de sine scazut cu dezvoltarea competentelor noastre (increderea in sine), mai ales profesionale. Am intalnit la cabinet o persoana, manager la o companie renumita, care traia sentimente de insatisfactie si nemultumire. Aparent, nu se justificau aceste stari emotionale, tinand cont de succesul sau. Insa explorand convingerile si valorile sale profunde, a constatat ca inca din copilarie a avut un respect de sine scazut. Nu se considera o persoana valoroasa. Considera ca nu merita sa fie fericit. Cred ca cel mai potrivit e sa dam un sens vietii noastre, sa construim o filosofie dupa care sa ne ghidam, sa hranim respectul de sine. Inevitabil ne mobilizam apoi si in a ne dezvolta competentele noastre, increderea in sine.
Marcheaza un X pe scala de mai jos de la -10 la +10, si apreciaza unde consideri ca se situeaza in momentul de fata respectul tau de sine:
Respect de sine scazut Respect de sine inalt
O stima de sine scazuta presupune autocritica, hipersensibilitate la critica primita de la ceilalti, dificultati in luarea deciziilor din teama de a nu gresi, dorinta excesiva de a fi pe placul tuturor neglijandu-ti propriile nevoi, si nu in ultimul rand perfectionismul.
Nivelul stimei de sine nu este dat neaparat de un eveniment unic care a avut loc ieri sau in ultima perioada, ci se formeaza de-a lungul timpului, inca din perioada copilariei. O influenta hotaratoare asupra formarii stimei de sine globale apartine interactiunii dintre copil si parinti. La aceasta se adauga educatia, gandurile si perceptia despre propria viata, comunicarea cu cei din jur precum si perceptia acestora despre tine.
Pentru ca am enumerat principalele surse ale stimei de sine propun sa-ti impartasesc si cele mai frecvente cauze ale stimei de sine scazute:
*Abuzul emotional sau fizic ale copilului;
*Neglijarea de catre parinti a nevoilor fizice sau emotionale;
*Sentimentul de respingere de catre colegii de scoala;
*Intimidare sau presiuni exercitate la scoala sau serviciu;
*Starea de sanatate fizica;
*Pierderea unei persoane dragi;
*Pierderea locului de munca;
*Izolare sociala si singuratate, etc.
Efectul acestor experiente poate duce la formarea unor convingeri negative (limitative) legate de nivelul de inteligenta, imaginea de sine sau capacitatea de a realiza anumite activitati.
Vestea buna este ca putem creste stima de sine si putem schimba convingerile limitative.
In articolul urmator vei afla cum poti face acest lucru si care sunt convingerile oamenilor de succes.
Inchei prin a-ti spune ca in viata ai de luat decizii fundamentale: fie accepti situatia si conditiile asa cum sunt, fie iti asumi responsabilitatea sa schimbi starea de fapt.