Indiferent de domeniul in care sunt vehiculate, analizand miturile ajungem la vorbele lui John Kennedy care afirma ca ,,Cel mai mare dusman al adevarului este, cel mai adesea nu minciuna intentionata, urzita si nesincera, ci mitul – durabil, convingator si nerealist.ˮ
Pe internet se pot gasi o sumedenie de informatii despre NLP. Unele dintre acestea, adesea scrise de persoane care au interactionat putin cu acest domeniu, nu reflecta in niciun fel esenta NLP. Astfel, NLP a ajuns sa fie inconjurat de mituri și controverse. Nu spun ca e bine sau rau ca se intampla asta.
NLP este o formă de manipulare
Cred ca este cel mai vehiculat mit despre NLP. Din cauza acestuia, unor oameni le este frica si-i privesc cu reticenta pe cei care practica NLP.
NLP iti propune sa lucrezi in primul rand cu propria persoana, cu propria harta mintala. De exemplu, daca intampini dificultati in comunicarea cu ceilalti, NLP iti propune dezvoltarea propriilor competente pentru ca apoi si relatiile cu cei din jur sa devina mai calitative, ecologice si armonioase.
Tehnicile de manipulare doar vor inrautati relatiile dintre oameni si nu corespund cu principiul win-win, pe care NLP il promoveaza.
Hai sa luam ca exemplu un cutit. Cu el se poate face arta gastronomica, totodata si lucruri teribile. Nu e in niciun fel vinovat cutitul pentru asta, ci persoana care il are in mana. Prin urmare, Programarea Neuro-Lingvistica nu e responsabila de cum o folosesc unele persoane.
Pentru a-l influenta pe celalalt, ai nevoie sa te lasi si tu influentat. E ca intr-un dans. Cand celalalt face un pas in spate, il insotesti si abia dupa il ghidezi intr-o alta directie. Pe cand manipularea presupune ca tu sa ai controlul celuilalt si sa il determeni sa faca ce vrei tu, tintind doar asupra propriului beneficiu.
Da, NLP e un instrument puternic de persuasiune, de armonizare nonverbala cu interlocutorul nostru, tinand cont intotdeauna de principiul ecologiei. Cream raport psihologic nu pentru a-l manipula pe celalalt, ci pentru a empatiza cu el, a avea acces la modul in care gandeste si simte, pentru a construi impreuna o relatie profunda bazata pe onestitate si autenticitate.
Tehnicile NLP nu functioneaza
Este constructiv ca orice idee, metodologie, experienta, sa fie puse la indoiala. Aldert Vrij și Shara Lochun au scris un articol in care descriau comportamentul si utilizarea tehnicilor NLP de catre doi ofiteri de politie in raport cu un suspect. Ofiterii de politie utilizau tehnica oglindirii, care presupune imitarea miscarilor celuilalt. Profesorul Vrij a descris imaginea comunicarii dintre cei trei drept una „ciudata”. Intreaga situatie i s-a parut bizara, iar abordarea politistilor – ineficienta. Suspectul ramasese tacut pe tot parcursul interviului. Profesorul Vrij a folosit acest incident pentru a concluziona ca tehnicile NLP nu functioneaza.
In aceasta ordine de idei, iti propun sa raspunzi la urmatoarele intrebari:
- Au fost ofiterii competenti si cu experienta in folosirea tehnicilor NLP?
- A fost tehnica oglindirii una potrivita pentru aceasta situatie?
NLP este atat de bogata prin multitudinea de tehnici si exercitii practice. Abilitatea noastra consta in a selecta ce e potrivit si functional intr-un moment anume. Ca uneltele de lucru. O surubelnita nu poate fi eficienta la batutul unui cui precum un ciocan…
Atunci cand la volanul unei masini se afla un copil, care nu cunoaste de unde se porneste motorul si picioarele sale nu ajung la pedala de acceleratie, acesta spune ca masina nu functioneaza? Cand la volanul aceleasi masini se va afla o persoana cu experienta si permis de conducere, in cateva secunde aceasta va functiona. Conteaza deci, abilitatea celui care foloseste tehnicile NLP si contextul in care acestea sunt folosite.
Apoi, care crezi ca sunt factorii ce duc la schimbare? Imi vine in minte o meta-analiza a lui Lambert care evidentia ca 30% se datoreaza relatiei construite intre cele doua persoane, hai sa zicem intre psihoterapeut sau coach si client. Un 15% este rezultatul efectului placebo. Altii 15% efectiv teoriei in sine, ca e vorba de terapia cognitiv-comportamentala, analiza tranzactionala, NLP, terapia centrata de client sau gestalt etc. Iar restul se datoreaza altor factori, externi procesului de schimbare.
NLP este doar terapie
Primii oameni care au dezvoltat NLP intradevar au inregistrat rezultate excelente in psihoterapia clientilor. De-a lungul timpului, multe dintre abilitatile si tehnicile NLP s-au dovedit a fi utile si in domenii precum leadership, comunicare si negociere, sport, vanzari, public speaking, coaching si multe altele.
La trainingurile NLP voi fi programat
Acest mit cred ca a aparut prin prisma cuvantului “programare” din titlul NLP. La sfarsitul anilor saptezeci, conceptul de „reprogramare a constiintei” a devenit popular prin munca lui John Lilly. Din pacate, sau din fericire, in scurt timp a devenit clar ca programarea constiintei umane asemeni unui computer este imposibila. NLP te invata sa fii responsabil de viata ta, sa iti transformi convingerile si emotiile in asa fel incat sa schimbi sau sa privesti altfel situatia in care te afli.
Am citit o carte sau am fost la un seminar si sunt specialist NLP
Numarul persoanelor care sustin ca sunt specialisti NLP este mai mare decat numarul celor competenti. Firea omeneasca doreste succes rapid cu un minim de efort. Din fericire, realitatea spune altceva. Nu in zadar formarile NLP ce pun accent pe dobandirea unor abilitati, dincolo de un set de informatii, dureaza in jur de 9 luni – un nivel. In NLP vorbim despre schimbare de convingeri, aptitudini si comportament. Schimbarile de acest gen nu sunt posibile in doar cateva zile. Cantatul la pian este un proces indelungat, care necesita multa implicare, perseverenta si practica. In NLP este la fel.
NLP este un MLM
MLM, sau Multi Level Marketing, este o alta denumire pentru sistemele de vanzari de tip piramidal. Exista un initiator al unei astfel de scheme, care isi face propria echipa. Fiecare membru al echipei cauta, la randul sau, sa-si faca propria echipa. Sistemul se repeta atata timp cat piata permite. Fireste, cel care initiaza sistemul este cel mai avantajat. El percepe comisioane de la toti cei care se afla sub nivelul sau in piramida de vanzari.
In NLP acest lucru nu se practica, nimeni nu recruteaza pe nimeni in ,,josˮ pentru a plati celui de ,,susˮ.
In final, draga cititorule, putem doar adauga ca NLP este o cale minunata de evolutie personala.