Ce te motiveaza la locul de munca?

by cristi

Ce te motiveaza la locul de munca?

by cristi

by cristi

Multe persoane vin la cabinet considerand ca nu au vointa. Vor sa isi schimbe job-ul, sa se implice in mai multe activitati, sa slabeasca sau sa se lase de fumat. Eu nu cred ca tine de vointa, ci mai degraba de motivatie. Ai nevoie sa dai un sens actiunilor tale, sa iti creezi un scenariu atragator dincolo de ceea ce iti propui. Am slabit in ultimul an 5 kg, iar inainte sa actionez in directia asta, mi-am oferit o analiza care sa ma mobilizeze. Am constientizat ce-mi va aduce slabitul: in primul rand, mi-am spus ca o stare de sanatate buna avand 38 de ani,  apoi ca voi arata mai bine estetic. Am sapat mai adanc in interior, gandind ca cele doua valori, sanatatea si aspectul estetic, sunt expresia faptului ca ma iubesc. Nu mi-am propus intr-un timp anume sa slabesc, ci sa reconfigurez stilul de viata.

A-ti amiti ca nu e nevoie sa atingi obiectivul in 3 zile, este o convingere tare utila ce va face sa-l atingi in 3 saptamani, 3 luni, 3 ani sau 30 de ani. Nu inseamna ca taraganezi in vreun fel, ca amani sau iti pierzi din flacara motivatiei, ci ca te eliberezi de acea presiune uriasa care o pui pe tine, iar de aici rezultatele vin cu mult mai mare lejeritate si congruenta.

Inainte sa citesti mai departe, te invit sa ai la indemana un pix si o foaie pe care sa notezi ce conteaza pentru tine la locul de munca? Eu savurez o cafea cat timp raspunzi J…

Pentru mine conteaza faptul ca am in permanenta posibilitatea de crestere, de evolutie, apoi ca ma bucur de un procent bun de putere de decizie asupra actiunilor mele si ca prin ceea ce fac, daruiesc celorlalti ganduri si emotii utile. Nu spun ca nu e importanta remunerarea financiara, ci ca acestea sunt ingredientele care imi ofera implinire in a ma duce zilnic la cabinet. Cred ca ceea ce scriu se aplica la momentele in care avem venituri medii, un oarecare confort financiar. Mentionez acest aspect, gandindu-ma la situatiile in care o persoana este mult preocupata de cum sa faca sa achite chiria locului unde sta, utilitatile sau hrana lunara. In momentul in care suntem centrati pe aceste nevoi de baza, cum le-a numit Maslow, suntem mult mai putin dispusi sa luam decizii in functie de independenta sau posibilitatea de evolutie, caci supravietuirea e un clopotel mult mai activ decat statutul social sau apartenenta la anumite medii.

De aici ma indrept catre cele doua tipuri de motivatie: intrinseca si extrinseca. Motivatia extrinseca a fost motorul tuturor organizatiilor. Ea se bazeaza pe doua principii: pedeapsa si recompensa. Ea vine de la manager sub forma: daca timp de 3 luni la rand nu indeplinesti sarcinile trasate de mine, te concediez (forma de pedeapsa), sau daca depasesti sarcinile trasate de mine iti voi oferi un bonus in bani, telefon, masina (recompensa). Cam pe aceste doua principii se baza in general educatia copiilor. Nu asculti de mine te pedepsesc (de la stat cu genunchii pe graunte – in copilaria mea, pana mai recent la a nu-l lasa pe tableta 2 zile) sau, esti cuminte te recompensez prin a te lua cu mine in oras, a-ti cumpara o ciocolata. Cred ca aceasta motivatie extrinseca este eficienta doar daca este exprimata intr-un procent mai scazut comparativ cu motivatia intrinseca. Avem un univers interior mult mai complex pentru a raspunde atat de simplist la cele doua conditionari de mai devreme. Nu suntem manati doar de motivatiile venite din exterior, ci performam mai ales prin ceea ce descoperim noi, propriile nevoi, dorinte, aspiratii. Capata sens de ce intalnesc situatii in care cu toate ca o persoana are un venit financiar bun (in jurul a 1000-1500 euro) isi da demisia ca nu se simte respectat, ca nu are o putere de autonomie, de independenta, sau ca nu mai invata nimic nou si traieste tot mai acut o stare de monotonie.

Imi este atat de clar ca la profesiile care necesita o doza de creativitate, nu numai un set de activitati mecanice, motivatia intrinseca e strans legata de performanta organizationala. Cu cat managementul e centrat pe unicitatea angajatilor, pe convingerea ca liderul il invata pe angajat si in acelasi timp si angajatul in invata pe lider, ca este o relatie simetrica in care fiecare este expert pe zona lui, cu atat organizatia prinde viata, reflectata in cele din urma si in cifra de afaceri. Cu cat managementul este unul unidirectional, de la lider catre angajat si aproape deloc invers, cu cat angajatul trebuie sa execute fara sa filteze, sa decida in vreun fel, cu atat organizatia se mortifica, si nu imediat, ci pe termen lung se va reflecta in cifra de afaceri. Motivatia extrinseca poate aduce castiguri organizatiei pe termen scurt, in timp ce motivatia intrinseca pe termen mediu si lung, caci se bazeaza pe o alta viziune si misiune.

Imi amintesc o cercetare din psihologie in care un numar de copii a fost impartit in 3 grupe egale. Copiilor din prima grupa li s-a spus: daca vor desena intr-un interval de timp, vor primi cate o diploma. Celorlalte doua grupe nu li s-a promis nimic, diferenta intre ele fiind ca la a doua grupa le-a inmanat diplome la sfarsit, cu toate ca nu ii spusesera nimic despre diplome, iar celei de-a treia grupe nu i s-a dat nicio recompensa. La cateva saptamani dupa acest experiment, au fost rugati sa deseneze fara a se mentiona ceva despre recompense. Implicarea copiilor din prima grupa a fost mai scazuta in lipsa unei forme de recompensa, in timp ce celelalte doua grupe au pastrat constant gradul de implicare.

Te invit sa descoperi raspunsurile la urmatoarele intrebari:

Ce doresti tu de la organizatie?

Ce crezi ca doreste organizatia de la tine?

Ce gasesti comun la raspunsurile anterioarelor 2 intrebari?

Ce gasesti diferit? Ce tine de tine si esti dispus sa faci incat sa armonizezi diferentele dintre asteptarile tale si cele organizationale?

Exercitiu

Acest exercitiu este util in a-ti intari motivatia de a face ceva dorit de tine.

Aseaza-te confortabil in fotoliu… si vizualizeaza undeva in fata ta la cca doi metri un alt EU… iar pe masura ce il privesti… el incepe in propriul sau ritm sa desfasoare acele actiuni dorite de tine… iti orientezi atentia asupra lui… pana in acel moment in care el a finalizat intreaga activitate… il privesti, descoperind toate acele semne specifice multumirii si eficientei personale… si observa cum iti este potrivit sa integrezi tot ce ai vazut la celalalt EU… poate printr-o inspiratie mai adanca… sau printr-o imbratisare… si lasa fiecare celula a corpului tau sa inregistreze adanc starea emotionala… ramanand curios/a de cat timp va avea nevoie mintea inconstienta pana sa iti ofere toate aceste resurse atat de pretioase…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top