Lucrez la cabinet cu o persoana care sufera de balbism. A dezvoltat aceasta problema la varsta de 10 ani in urma asistarii la o cearta puternica. Asa a gasit mintea atunci potrivit sa apeleze la balbaiala ca mecanism de gestionare a stresului profund. Acum are 31 de ani.

Avem opt intalniri iar obiectivul pentru aceasta etapa este sa se elibereze de emotiile asociate limbajului, caci traieste multa anxietate si furie care izvorasc din dorinta de a comunica fluent. Iar aceste emotii devin un cerc vicios care de fapt alimenteaza si mai mult coerenta limbajului.

Read the rest of this entry

Despre omul frumos!

De obicei, ajung la cabinet cu 20 minute inaintea intalnirii cu primul client/pacient. Intr-o dimineata cat savuram cafeaua, mi-am adus aminte de un interviu cu Dan Puric. E o persoana care ma inspira. Ce redau mai departe e rodul filtrelor mele, incat sper sa transmit mesajul asa cum a intentionat el. Apropiindu-se de o biserica, a intalnit o persoana care se plangea de oamenii din ziua de astazi. Ca nimic nu merge, oamenii sunt rai, niste mincinosi… Intamplator sau nu, la intrarea in biserica se afla o cersetoare care a asistat la acea conversatie. Doamna a intervenit cu o voce congruenta, impunatoare si cu un usor iz de ironie inteligenta, spunandu-i omului pamantiu: “sunt bre oameni frumosi, numai ca nu ii vezi dumneata”. Fraza cersetoarei a lasat urme adanci in interiorul meu. Cat NLP gasesc in spusele ei, cata profunzime si intelepciune. Read the rest of this entry

Fii la carma vietii tale!

Frecvent ma expun situatiilor in care am nevoie sa accesez emotii productive, pline de resurse. Caut sa pendulez intre momentele in care raman in zona de confort si provocarile care ma fac sa cresc, sa-mi dezvolt noi abilitati. Pentru mine nu e atat de important sa ies din zona de confort, cat mai degraba sa descopar acel echilibru intre ce mi-am oferit pana acum, calitati care ma definesc pe deplin si necunoscutul zonei care inca nu este in sfera controlului meu.

Da-mi voie sa exprim de la inceput filosofia dupa care ma ghidez si anume ca eu sunt responsabil de alegerile pe care le fac. Eu sunt responsabil de ceea ce simt. Eu aleg cum gandesc. Eu decid cum ma comport. Eu aleg cum raspund actiunilor celorlalti.

Read the rest of this entry

Cele mai frecvente mituri despre NLP

Indiferent de domeniul in care sunt vehiculate, analizand miturile ajungem la vorbele lui John Kennedy care afirma ca ,,Cel mai mare dusman al adevarului este, cel mai adesea nu minciuna intentionata, urzita si nesincera, ci mitul – durabil, convingator si nerealist.ˮ

Pe internet se pot gasi o sumedenie de informatii despre NLP. Unele dintre acestea, adesea scrise de persoane care au interactionat putin cu acest domeniu, nu reflecta in niciun fel esenta NLP. Astfel, NLP a ajuns sa fie inconjurat de mituri și controverse. Nu spun ca e bine sau rau ca se intampla asta.

Read the rest of this entry

Cu totii am traversat de-a lungul vietii si momente neplacute, dureroase, care au produs suferinta.

Dincolo de ce s-a intamplat atunci, cred ca foarte pretios e cum impachetam cele intamplate, caci cautam sa le dam un sens. Tragem o serie de concluzii despre noi si ceilalti. Dupa aceste convingeri ne ghidam apoi, iar ce urmeaza ne intareste si mai mult modul in care ne vedem.

Imi aduc aminte de o persoana cu care am lucrat la cabinet.

Mihai, 34 de ani, lucreaza in domeniul IT-ului. S-a prezentat pentru a-si imbunatati respectul de sine. A relatat ca in urma cu 2 ani a fost la un interviu pentru un job in IT si a reactionat atunci cu ingrijorare si teama. In toata aceasta perioada l-a macinat acel episod, alimentandu-se cu o serie de ganduri precum “am fost slab, incapabil”, “nu m-am descurcat”, intrand astfel intr-o bucla plina cu vinovatie si nemultumire.

Read the rest of this entry

Trecut – Prezent – Viitor. Ce te defineste?

Trecut – prezent – viitor. Ce te definește?

nlp scienceTe-ai întrebat vreodată unde te situezi pe linia timpului?

Vei spune că sună absurd întrebarea mea și că răspunsul logic este, bineînțeles, în prezent.

Și sunt în acord cu tine. Fizic, ești aici și acum, prin urmare în prezent. Dar mintea ta unde este? Trăirile tale, gândurile, sentimentele, emoțiile, toate astea, unde sunt? Sunt aici cu tine?

Întâlnesc mulți oameni care sunt prizonieri ai propriului trecut. Sunt afectați de diverse întâmplări din trecutul lor și țin strâns de emoțiile și trăirile pe care le-au experimentat la un moment dat. Toate astea sunt în defavoarea lor, pentru că duc la manifestarea unor sentimente negative precum frustrare, dezamăgire, depresie, anxietate, agresivitate, furie.

Read the rest of this entry

Stres vs. Relaxare – cine câștigă în final?

articol NLPÎn viața de zi cu zi avem parte mereu de noi provocări, de neprevăzut, de situații limită, care ne pot schimba planurile sau pot modifca un context în care întreprindem o acțiune. Flexibilitatea în gândire și acțiuni reprezintă resurse importante și necesare pentru a depăși obstacole. Găsim astfel alternative și ne adaptăm noilor condiții.

Atunci când intrăm în contact cu un nou task, ne implicăm în totalitate pentru a-l duce la bun sfârșit. Dăm tot ce avem mai bun. Activăm, inconștient și uneori conștient, o doză semnificativă de stres. Cu intenția pozitivă de a obține rezultatele așteptate. Dar stresul nu e sinonim cu implicarea. Ba din contră, poate pune piedici pentru că determină instalarea panicii, apariția unor reacții la nivelul respirației, circulației sangvine, a îndemânării, încețoșează logica și astfel mai mult greșim și pierdem timp prețios. Read the rest of this entry

Visuri si obiective – plan comportamental

vise si obiective-NLPLa fiecare sfârșit de an facem un mic bilanț al realizărilor de pe parcurs. Apoi, aproape automat, ne propunem noi rezoluții pentru anul ce urmează să înceapă. Le scriem pe o hârtie, agendă, într-un fișier pe laptop, sau nu le scriem deloc. Timpul trece, noi ne pierdem în cotidian și în multitudinea de activități zilnice și uităm atât de listă, cât și de noi înșine.

Vine un alt sfârșit de an, un nou bilanț și numărăm alte realizări. Dar întrebarea este: ce am făcut pentru ele sau ce vom face pentru a realiza ceea ce ne propunem pentru viitor? Lăsăm lucrurile să vină de la sine sau ne implicăm? În virtutea inerției, viața se desfășoară oricum ar fi. Avem tot felul de reușite, mai mult sau mai puțin influențate de propriile acțiuni. Nu ar fi frumos să rușim să facem și să obținem tot ce ne dorim? Dar cum? Prin implicare și conștientizare! Putem avea control asupra acțiunilor noastre și ne putem folosi  de toate resursele pe care le avem pentru a ajunge acolo unde ne-am propus. Read the rest of this entry

Descopera cum sa cresti stima de sine (2)

Descopera cum sa cresti stima de sine (2)

Cum sa cresti stima de sineSalut! In articolul anterior ne-am familiarizat cu ceea ce inseamna stima de sine si care sunt factorii intrinseci sau extrinseci care o alimenteaza.

Totodata faptul ca o stima de sine scazuta este insotita sau poate duce la formarea de convingeri limitative.

Auzim uneori la ceilalti sau putem surprinde chiar in monologul nostru interior afirmatii precum “Numai mie se poate intampla”, “Nu sunt suficient de bun”, “Voi fi fericit numai atunci cand…”, “M-am nascut in locul nepotrivit”, “Trebuie sa fiu perfect”, “Nu sunt in stare…”, ‘Nu merit sa…” etc.  Aceste convingeri se transforma treptat in “profetii ce se autoindeplinesc”. Read the rest of this entry

Descopera cum sa cresti stima de sine! (1)

Cum sa cresti stima de sineCu totii am auzit si chiar ne gandim uneori la stima de sine ca fiind o emotie pozitiva si ca ar fi bine sa o avem. Inca din primele randuri iti marturisesc ca stima de sine chiar este ceva important si ca a avea o stima de sine ridicata poate fi cel mai important obiectiv al vietii noastre.

De asemenea am auzit de incredere in sine precum si respect de sine. Se intampla ca uneori sa facem confuzii intre acesti “termeni” crezand poate ca sunt sinonimi sau ca unul il poate inlocui pe celalalt. Increderea si respectul de sine sunt doua lucruri diferite, impreuna insumand componentele Stimei de Sine. Propun pentru inceput sa vedem ce inseamna fiecare si de ce sunt atat de importante.

Read the rest of this entry

 Page 1 of 5  1  2  3  4  5 »